Lipoedeem online Symposium
4 en 11 maart 2021
4 maart 2021
Drs. Hajo Bruining, dermatoloog, ReSculpt Clinic
Als dermatoloog, met algemene, cosmetische en plastische chirurgische ervaring als achtergrond, heb ik mij verdiept in lipoedeem.
In 2008 begon ik met liposucties. Gaandeweg ging ik mij realiseren dat de behandeling van lipoedeem veel meer omvat dan alleen deze chirurgische behandeling.
Sinds 2016 behandel ik lipoedeem vanuit ReSculpt Clinic. Hier doen wij alle mogelijk invasieve vetbehandelingen. Voor lipoedeem hebben wij aandacht en compassie voor het probleem en pakken dit multidisciplinaire aan.
Ik ben verder werkzaam bij BergmanClinics Haarlem (dermato-chirurgie), Erasmus MC (filler complicaties) en SkinPlan (injectables).
Webinar / tijd: 4 maart 2021 – 18:00 uur – Klinisch beeld
Webinar / tijd: 11 maart 2021 – 19:10 uur – Indicaties en behandeling tumescente liposuctie
Dr. Jonathan Kadouch, dermatoloog, ReSculpt Clinic
Jonathan Kadouch behaalde zijn artsexamen in 2009, waarna hij aan de slag ging als arts-assistent plastische- en reconstructieve chirurgie in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis te Amsterdam. Hier startte hij zijn promotieonderzoek naar de permanente weke-delen (fillers), en verdedigde zijn proefschrift “Complications of Permanent Fillers” in december 2014.
Nadat hij zijn opleiding tot dermatoloog afrondde in maart 2015, is hij zich verder gaan ontwikkelen binnen de esthetische dermatologie en dermatochirurgie, zoals ook de tumescente liposucties. In januari 2017 heeft hij samen met collega Hajo Bruining het vet-expertisecentrum ReSculpt Clinic opgezet.
Naast zijn werkzaamheden voor ReSculpt Clinic is Jonathan ook Mohs Chirurg, trainer voor injectables (botuline toxine en fillers) en een regelmatig gevraagde spreker op internationale medisch wetenschappelijke congressen
Webinar: 4 maart 2021 – Wat is Lipoedeem?
Tijd: 18:20 uur – Epidemiologie
Dr. Janine Dickinson-Blok, dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe
Jaarlijks worden in Nij Smellinghe gemiddeld 500 nieuwe tertiaire verwijzingen gezien. Het betreffen patiënten met zwelling en verdenking op bijvoorbeeld lymfoedeem of lipoedeem. Poliklinisch worden er jaarlijks meer dan duizend patiënten behandeld en zijn er ongeveer 200 klinische opnamen. Er worden zowel diagnostiek, operatieve en conservatieve behandelingen uitgevoerd in een interdisciplinaire setting.
In 2015 is het ECL door het ministerie van volksgezondheid / NFU erkend als nationaal expertisecentrum voor primair en pediatrisch lymfoedeem (PPL). Het ECL is aangesloten bij het European Reference Network (ERN) en de VASCERN-group en verbonden met het UMCG. Het ECL verzorgt veel scholing en research met meerdere partners in de domeinen van lymfatische aandoeningen en lipoedeem. Janine participeert in de Nederlandse richtlijn lymfoedeem die voor 2023 gepland staat.
Janine is in 2015 gepromoveerd op het proefschrift “Hidradenitis Suppruativa: from pathogenesis to emerging treatment options”.
Janine Dickinson-Blok werkt sinds 2017 als dermatoloog in het Nij Smellinghe ziekenhuis te Drachten, alwaar ook het Expertise Centrum voor Lymfovasculaire geneekunde (ECL) gevestigd is. Ze werkt in een interdisciplinair team van 7 dermatologen, 2 chirurgen en paramedici.
Webinar: 4 maart 2021 – Wat is Lipoedeem?
Tijd: 18:40 uur – Classificatie en Diagnostiek obv de NL Richtlijn Lipoedeem
Dr. Lonneke Bähler, aios interne geneeskunde / reumatologie, AMC
In de huidige maatschappij hebben we in toenemende mate te maken met overgewicht en de gevolgen daarvan. Vetweefsel is een steunweefsel met meerdere functies. Daarnaast moet er nog onderscheid gemaakt worden tussen wit, beige en bruin vetweefsel die elk ook hun eigen functie hebben in het lichaam.
Bij lipoedeem is wit vetweefsel betrokken. Opvallend is dat het witte vetweefsel bij lipoedeem histologisch lijkt te verschillen van het “normale” witte vetweefsel. Hoewel er al meerdere onderzoeken zijn gedaan naar het ontstaan van lipoedeem lijkt er nog geen eenduidig antwoord te zijn op de vraag waarom en hoe lipoedeem ontstaat.
Duidelijk is dat het, zoals zo veel ziekten, een multifactorieel proces is waarbij onder andere genetische factoren en hormonale factoren een rol lijken te spelen. Ook lijkt er een rol weggelegd voor lymfe en venen, hierover zijn de boeken echter nog niet gesloten.
Mijn naam is Lonneke Bähler, in 2013 heb ik mijn artsexamen cum laude behaald aan het Amsterdam Medisch Centrum.
Na afronding van mijn studie ben ik gaan promoveren binnen de interne geneeskunde op het onderwerp ‘bruin vet’. Maart 2017 heb ik mijn proefschrift “keep cool and stay lean” mogen verdedigen.
Na mijn promotie heb ik een jaar huisartsopleiding gevolg waarna ik uiteindelijk de switch heb gemaakt naar de opleiding reumatologie.
Webinar: 4 maart 2021 – Wat is Lipoedeem?
Tijd: 19:10 uur – Vetcellen als orgaan: wit-, beige- en bruin vet
Drs. Christiaan Bakker, dermatoloog, Ziekenhuis Nij Smellinghe
Christiaan Bakker werkt sinds 2015 als dermatoloog in het Nij Smellinghe ziekenhuis te Drachten, alwaar ook het Expertise Centrum voor Lymfovasculaire geneekunde (ECL) gevestigd is. Hij werkt in een interdisciplinair team van 7 dermatologen, 2 chirurgen en paramedici.
Jaarlijks worden in Nij Smellinghe gemiddeld 500 nieuwe tertiaire verwijzingen gezien. Het betreffen patiënten met zwelling en verdenking op bijvoorbeeld lymfoedeem of lipoedeem. Poliklinisch worden er jaarlijks meer dan duizend patiënten behandeld en zijn er ongeveer 200 klinische opnamen. Er worden zowel diagnostiek, operatieve en conservatieve behandelingen uitgevoerd in een interdisciplinaire setting.
In 2015 is het ECL door het ministerie van volksgezondheid/ NFU erkend als nationaal expertisecentrum voor primair en pediatrisch lymfoedeem (PPL). Het ECL is aangesloten bij het European Reference Network (ERN) en de VASCERN-group en verbonden met het UMCG. Het ECL verzorgt veel scholing en research met meerdere partners in de domeinen van lymfatische aandoeningen en lipoedeem. Christiaan zet zich binnen het ECL in voor zowel patiënten met lymfoedeem als patiënten met lipoedeem.
Webinar: 4 maart 2021 – Wat is Lipoedeem?
Tijd: 19:40 uur – Lymfoedeem versus Lipoedeem
11 maart 2021
Patricia Lautenschutz MSc, Orthomoleculair kPNI therapeut, Elements
In dit webinar zal ik ingaan op het belang van de juiste voeding bij het ondersteunen van het hormonale systeem, het immuunsysteem en de darmen, met als ultieme doel het gezond houden van het bindweefsel.
Uiteraard met praktische adviezen om de informatie direct in de praktijk te kunnen brengen.
Mijn naam is Patricia, vriendin van Theo en moeder van 2 dochters Edin en Viënne. Als buitengewoon gepassioneerde voedingsdeskundige MSc begeleid ik mensen met chronische gezondheidsklachten in mijn praktijk om weer de beste en gezondste versie van zichzelf te worden. Met de oorzakelijke aanpak van klinische psychoneuroimmunologie en orthomoleculaire therapie worden gezondheidsproblemen bij de kern aangepakt, en niet slechts bij het symptoom.
Om mijn kennis up-to-date te houden spendeer ik veel van mijn tijd met mijn neus in de wetenschappelijke literatuur. Verder geniet ik ervan mijn kennis te verspreiden via onderwijs en lezingen. Als een foodie, sport- en natuurliefhebber is de uitspraak ‘practice what you preach’ bij mij echt op zijn plaats.
Webinar: 11 maart 2021 – Multidisciplinaire behandelstrategie bij Lipoedeem
Tijd: 18:00 uur – Voeding, hormonen en ontstekingen
Drs. Wouter Hoelen, fysiotherapeut, de Berekuyl
Wouter Hoelen heeft zijn MSc behaald aan de Vrije Universiteit van Brussel met als afstudeeronderwerp; ‘The correspondence between the localization of pain and the fat distributions type I-V in patients with lipoedema’.
Hij is mede directeur van de multidisciplinaire kliniek de Berekuyl en de Berekuyl academie waar je een opleiding tot oedeem en/of oncologie fysiotherapeut kan volgen. Hij is erg geïnteresseerd in de multidisciplinaire aanpak, bezien vanuit de revalidatiewetenschappen, rondom lipoedeem, de link naar Artificiële Intelligentie (AI) en EHealth oplossingen.
Fysiotherapie is zijn passie en hij heeft een gedrevenheid de beste zorg te kunnen bieden en de patiënt daarbij centraal te zetten.
Webinar: 11 maart 2021 – Multidisciplinaire behandelstrategie bij Lipoedeem
Tijd: 18:20 uur – Rol van de fysiotherapeut
Marieke voor ’t Hekke, huidtherapeut, Lipolymfoedeem Kliniek
Marieke voor ’t Hekke (1981) is in 2006 afgestudeerd als Huid- en Oedeemtherapeut. Tijdens haar werk in het UMCG in Groningen en het Erasmus in Rotterdam ontstond haar fascinatie voor oedeem. Vooral de oncologische kant en de vrouwen met lipoedeem trokken haar aan. Steeds meer is zij zich hierin gaan verdiepen middels opleidingen, cursussen en scholing.
Sinds een aantal jaren is zij naast oedeemtherapeut ook fascie/bindweefseltherapeut en helemaal toegespitst op de behandeling, het begeleiden en het informeren van mensen die kanker hebben of hebben gehad en vrouwen met lipoedeem/lipolymfoedeem.
Sinds 2018 heeft zij een kliniek voor vrouwen met lipoedeem waarin zij deze groep multidisciplinair behandelt, begeleid en coacht.
Webinar: 11 maart 2021 – Multidisciplinaire behandelstrategie bij Lipoedeem
Tijd: 18:40 uur – Rol van de huidtherapeut
Drs. Dianne Wielaard, arts, Nederlandse Obesitas Kliniek
Wanneer komt iemand in aanmerking voor een bariatrische ingreep?
Hoe zit het met lipoedeem: is bariatrie een optie in de behandeling, of is lipoedeem juist een contra-indicatie?
Dit en meer krijgt u te horen tijdens het praatje ‘Indicaties voor bariatrische chrirugie’.
Dianne Wielaard werkt sinds 2013 bij de Nederlandse Obesitas Kliniek, waarbij zij patiënten screent voor bariatrische chirurgie, en voor- en na de operatie begeleidt bij het veranderen van hun leefstijl. Daarbij draagt ze zorg voor het medische natraject, waarbij aandacht is voor complicaties, bijwerkingen en terugval.
Tevens is Dianne arts-docent chirurgie in het Spaarne Gasthuis. Zij geeft onderwijs aan studenten van het Amsterdam UMC, locatie VU, en begeleidt studenten bij het afnemen van anamnese en lichamelijk onderzoek.
Webinar: 11 maart 2021 – Multidisciplinaire behandelstrategie bij Lipoedeem
Tijd: 19:30 uur – Indicaties voor bariatrische chirurgie
Dr. Robert Damstra, Ziekenhuis Nij Smellinghe
Robert Damstra werkt sinds 1992 als dermatoloog in het Nij Smellinghe ziekenhuis te Drachten. We werken in een interdisciplinair team van 7 dermatologen, 2 chirurgen en vele paramedici.
In 2009 is hij gepromoveerd met het proefschrift “diagnostic and therapeutical aspects of lymphedema” aan de Maastricht University (Prof. Dr. P. Steijlen).
In 2005 was hij een van de grondleggers van het Nederlands expertisecentrum voor lymfo-vasculaire geneeskunde (ECL).
Jaarlijks worden daar gemiddeld 500 nieuwe tertiaire verwijzingen gezien. Het betreffen patiënten met zwellingen en verdenking op bijvoorbeeld lymfoedeem of lipoedeem. Poliklinisch worden er jaarlijks meer dan duizend patiënten behandeld en er zijn ongeveer 200 klinische opnamen. Er wordt zowel diagnostiek, operatieve en conservatieve behandelingen uitgevoerd in een interdisciplinaire setting.
Robert Damstra was voorzitter van de eerste (2003), tweede (2015) en derde werkgroep voor een Nederlandse lymfoedeem richtlijn en voorzitter van de eerste lipoedeem richtlijn (2015). Voor 2023 staat de derde lymfoedeem richtlijn gepland.
In 2015 is het ECL door het ministerie van volksgezondheid / NFU erkend als nationaal expertisecentrum voor primair en pediatrisch lymfoedeem (PPL).
Het ECL is lid van het European Reference Network (ERN) en de VASERN-group (Zie www.vascern.eu) en verbonden met het UMCG. RD is voorzitter van deze werkgroep (PPL-WG). Het ECL verzorgt veel scholing en research met meerdere partners in de domeinen van lymfatische aandoeningen en lipoedeem.
Tenslotte is Robert Damstra lid van het European Lipedema Forum / European lipedema Association waarin meer dan 30 professionals samenwerken uit de Europese landen. In 2020 is het eerste “Europese consensus document voor lipoedeem” opgesteld en gepubliceerd.
Webinar: 11 maart 2021 – Multidisciplinaire behandelstrategie bij Lipoedeem
Tijd: 19:50 uur – EU consensus en nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen
Interesse in dit Lipoedeem webinar? Lees meer over het webinar, bekijk het programma en schrijf je in →